Wat is de definitie van agressie? En hoe ga je ermee om?
- Jeroen de Pater
- 8 okt 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 30 dec 2024
Agressie is het bewust of onbewust inzetten van gedrag om anderen fysiek of emotioneel schade toe te brengen, iets kapot te maken of om duidelijk te maken dat hij of zij iets wel of niet wil. Dit kan variëren van verbale beledigingen en woede-uitbarstingen tot fysiek geweld. Dit gedrag overschrijdt vaak de grenzen van wat algemeen acceptabel is en kan gevoelens van angst, pijn, verdriet of boosheid bij de ander oproepen. Emotioneel en agressief gedrag kan gezien worden als een vorm van communicatie. Degene die agressief gedrag vertoond wil namelijk iets kenbaar maken. Agressie bestaat in verschillende vormen en soorten. Welke soorten zijn er en hoe ga je om met agressie?
Verschillende soorten Agressie
Frustratie-agressie: Wanneer iemand zich niet begrepen voelt, kan dit leiden tot frustratie-agressie. Dit is een uiting van oplopende emoties, vaak veroorzaakt door ontevredenheid over het verloop van een bepaalde gebeurtenis. Wist je dat frustratie-agressie vaak voorkomt in omgevingen met hoge stress, zoals klantenservice of gezondheidszorg?
Instrumentele agressie: Dit is agressie gebruiken als instrument om een bepaald doel te bereiken. Het gaat hierbij om een geplande actie, zoals het uiten van dreigementen. Deze vorm van agressie kan gezien worden als strategie om hun doelen te bereiken.
Explosieve agressie: Bij deze vorm is de persoon onvoorspelbaar en snel gewelddadig waarbij iemand plotseling en intens reageert met woede of geweld. Dit komt vaak door een verslaving of psychische stoornis. Wat veel mensen niet weten, is dat explosieve agressie vaak een symptoom is van onderliggende problemen zoals trauma, ernstige angststoornissen of bijvoorbeeld iemand met een stoornis in het autistische spectrum.
Vormen van Agressie
Verbale & non-verbale Agressie: Schelden, schreeuwen, bedreigen.
Fysieke agressie: Slaan, schoppen, spugen.
Psychische agressie: Pesten, schuldgevoelens aanpraten, roddelen.
Omgaan met Agressie
Frustratie-agressie: Toon begrip voor de situatie, neem de persoon serieus en luister goed. Dit helpt om de agressor te kalmeren. Ga niet in discussie totdat de emoties gezakt zijn. Een verrassende aanpak is het gebruik van actieve luistertechnieken, zoals het herhalen van wat de persoon zegt, om te laten zien dat je echt luistert Wist je dat het tonen van empathie vaak de spanning kan verminderen en de situatie kan de-escaleren?
Instrumentele agressie: Wees consequent en maak duidelijk dat agressief gedrag niet helpt om iets te bereiken. Zorg ervoor dat je eigen veiligheid niet in gevaar komt. Een interessante strategie is om duidelijke grenzen te stellen en consequent te blijven, wat vaak helpt om de situatie onder controle te houden.
Explosieve agressie: De agressor is onvoorspelbaar en extreem agressief, dus probeer niet alleen de situatie te beheersen. Wist je dat het inschakelen van een derde partij vaak helpt om de situatie te neutraliseren, omdat de agressor zich minder op één persoon kan richten?
Agressiehantering: Training Omgaan met Agressie
Wil je leren hoe je agressie kunt verminderen in je beroepspraktijk?
Neem contact met ons op voor meer informatie over onze training omgaan met agressie.
De training Omgaan met Agressie is niet alleen voor professionals, maar ook voor individuen die hun persoonlijke vaardigheden in conflictbeheersing willen verbeteren?
Comments